Een gezonde woning is belangrijk voor je gezondheid. Gelukkig kun je met deze tips heel makkelijk de gezondheid in huis stimuleren. Lees hier hoe je voor gezonde binnenlucht zorgt.

Gezonde buitenlucht, dat kennen we natuurlijk. Maar het belang van gezonde binnenlucht is minder bekend. De lucht in je woning is van grote invloed op je gezondheid. Volgens de website van Gezondheid & Milieu brengen we maar liefst 85% van onze tijd binnen en zou de lucht binnen soms zelfs van mindere kwaliteit zijn dan de buitenlucht. Daarom loont het om te bekijken hoe we onze 'binnenlucht' zo gezond mogelijk kunnen krijgen. We gingen voor je op zoek naar de beste tips en inzichten. Je leest ze in dit artikel.

Verluchten met gezond verstand

Laten we beginnen met de tip waarmee het snelst resultaat hebt. Een goede ventilatie en verluchting zijn de basis van een gezond binnenklimaat. In een huis waar de lucht niet makkelijk en regelmatig wordt ververst, kweek je makkelijk schimmels. Vocht hoopt zich op omdat het niet weg kan. Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht in nieuwbouwwoningen. Heb je niet zo'n systeem? Het is niet moeilijk om een ventilatierooster te laten plaatsen. Maar ook elke dag kort de ramen openzetten - verluchten dus - is voor iedereen een goed alternatief. Twee keer per dag een kwartier is al voldoende. Doe dat ook in de winter en zeker als je de was vaak binnen droogt.

Een tip: verlucht voor 10 uur of na 21 uur. Dan is de lucht het zuiverst. 'Vochtgevoelige ruimtes' zoals de badkamer, de keuken en de slaapkamer hebben het meeste baat bij verluchting. Maak er dus een vast ritueel van. Je zal zien dat het helpt!

Huisstofmijt, onzichtbaar maar met zichtbare gevolgen

Huisstof is onzichtbaar en daarom hebben we er vaak niet zoveel aandacht voor. Toch is je gezondheid er bij gebaat om er meer over te weten. Wist je bijvoorbeeld dat de huisstofmijt zich in de zomer begint te ontwikkelen? En dat ze in de late herfst en winter op haar talrijkst is in je woning? Er zijn steeds meer mensen met een allergie voor dit microscopische diertje. Niezen, een lopende neus en huidirritatie zijn de voornaamste ongemakken.

Helaas kun je huisstofmijt niet helemaal uit je huis krijgen. Natuurlijk is goed schoonmaken de basis. Weet dat de huisstofmijt graag stof maar ook warme plaatsen opzoekt zoals gordijnen, dekbedden en kleding. Was je lakens dus wekelijks op 60° en vermijd als het even kan tapijten, want daar voelen ze zich thuis. Dweilen is overigens beter dan stofzuigen want daardoor verspreidt de huisstofmijt zich juist sneller! Kies voor je stofzuiger bij voorkeur een HEPA-filter, dat type filter is geen vriend van de huisstofmijt.

Verwarm je huis gezond

Verluchten en ventileren dus, maar ook verwarmen. Het advies: zorg dat de temperatuur niet onder de 15 graden komt. Door die constante minimumtemperatuur ga je geen last hebben van condensatie als de woonruimte afgesloten is van de buitenlucht. Zo geef je vochtophoping minder kans. Over verwarmen gesproken: houtkachels zijn niet goed voor de buitenlucht maar ook niet voor de binnenlucht. Uit metingen blijkt dat de luchtkwaliteit daardoor in je living van mindere kwaliteit is. Zo'n gezellige open haard is zeker voor mensen met een allergie minder prettig. En nu we het toch over rook en vuur hebben: binnen roken is uiteraard sterk af te raden. Net zoals buiten natuurlijk.

De Vlaamse overheid heeft een interessante folder voor je met nog meer tips over ventileren, verluchten en gezond wonen.  Je vindt ze hier.