Campagne Stichting tegen Kanker '12 tips om het risico op kanker met meer dan 1/3de te verkleinen'

Beweeg je voldoende?

Het beschermende effect van regelmatige lichaamsbeweging tegen hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose is al lang bekend. Verschillende onderzoeken tonen ook de effectiviteit aan van fysieke activiteit tegen dikkedarmkanker, borstkanker en baarmoederkanker. Wie voldoende beweegt, vermijdt tegelijk overgewicht, wat weer een extra impact heeft op de ontwikkeling van een tiental andere kankers.

“Onvoldoende lichamelijke activiteit vergroot het risico op verschillende ziektebeelden. In de westerse wereld is een zittende levensstijl jammer genoeg meer regel dan uitzondering. Nationale en internationale studies tonen aan dat 60 tot 70% van de bevolking onvoldoende beweegt”, betreurt dr. Anne Boucquiau, medisch directeur van Stichting tegen Kanker (https://www.kanker.be).

Tips om vaker te bewegen

  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Doe de afwas op één been.
  • Doe squatoefeningen wanneer je je tanden poetst.
  • Beweeg op en neer op de tippen van je tenen terwijl je je handen wast.
  • Dans tijdens het koken.
  • Neem vaker de fiets of de benenwagen.
  • Sta op en loop na elke afgeronde taak even rond.
  • Strek je benen en maak bewegingen met je voeten terwijl je telefoneert.
  • Een korte meeting met een collega? Stel voor om een blokje om te wandelen. Een lange meeting kan je onderbreken met een korte fysieke activiteit.

Test je kennis

1. Waar of niet waar? Meer bewegen betekent dat je moet sporten.

Niet waar! Spelen met de kinderen, huishoudelijke activiteiten, klusjes, met de hond wandelen, naar de bakker fietsen… Ook dat is beweging! Fysieke activiteit hoeft dus niet duur of moeilijk te zijn. Elke bewegingstoename vertaalt zich in gezondheidsvoordelen. Elke vorm van lichamelijke activiteit doet een beroep op je spieren, waardoor je meer energie gebruikt dan wanneer je zit of rust. De magische 10 000 stappen per dag helpen wel degelijk om gezond te blijven.

2. Waar of niet waar? Als je regelmatig beweegt, hoef je je geen zorgen te maken over zittend gedrag als risicofactor voor bepaalde soorten kanker.

Niet waar! Lichamelijke activiteit verlaagt weliswaar het risico op kanker, maar zittend gedrag is tevens een onafhankelijke risicofactor, zelfs als je over de hele week heen voldoende beweegt. Dus blijf niet de hele tijd zitten, sta geregeld op en wandel een rond.

Meer tips voor een gezonde levensstijl

Lees hier meer over de samenwerking met Stichting tegen Kanker