28 april is het Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Door COVID-19 werden gezondheid en veiligheid plots belangrijker voor veel mensen – vooral voor wie werkt in sectoren zoals de zorg, verkoop of productie en dus niet kan telewerken.

Maar ook wanneer er geen pandemie heerst, kan je ziek worden of een ongeval meemaken. Of je nu thuis, op kantoor, of in een fabriek werkt. Wanneer er een ernstige ziekte bij jou wordt vastgesteld kunnen de eerste stappen na de initiële diagnose bepalend zijn voor jouw herstel en terugkeer naar het werk. Daarom is het belangrijk dat je een tweede medisch advies vraagt bij ernstige ziekte. Zo ben je zeker dat jouw diagnose klopt en dat alle behandelingsopties worden overwogen.

Studies tonen aan dat:

  • 50% van de patiënten die langer dan 6 maanden arbeidsongeschikt zijn
  • 75% van de patiënten die 1 jaar arbeidsongeschikt zijn
  • 90% van de patiënten die 2 jaar of meer arbeidsongeschikt zijn

nooit opnieuw productief tewerkgesteld wordt.

Bedoel je dat ik mijn dokter niet kan vertrouwen?

Een tweede medisch advies vragen houdt niet in dat je jouw dokter in vraag stelt. Integendeel. De meeste dokters vinden een tweede advies een meerwaarde – een goede medische praktijk. Bij een tweede medisch advies worden alle mogelijke behandelplannen afgewogen op basis van de recentste klinische studies.

Recent waargebeurd verhaal

Een man in de dertig had ondraaglijke rugpijn die uitstraalde naar zijn linkerbeen. Zijn rechterhiel was ook gevoelloos. De diagnose: een discushernia en lumbale stenose (vernauwing van de wervelkolom in de onderrug). Zijn behandelende team beval een rugoperatie aan om de pijn en gevoelloosheid te verlichten. Het team schatte dat de herstelperiode 6 maanden zou duren. Gezien het risico van de operatie (bijwerkingen zouden nog eens 6 maanden kunnen toevoegen aan die periode) zou de patiënt tot 12 maanden arbeidsongeschikt kunnen zijn.

De patiënt baarde zich zorgen over de operatie en de lange herstelperiode. Daarom nam hij contact op met MediGuide, onze partner voor tweede medische adviezen, om te kijken welke andere behandelingsopties hij had. Hij belde met een verpleegkundige, die via de telefoon een klinische intake deed. Daarna ondertekende hij een medisch toestemmingsformulier. MediGuide deed de rest.

Een gespecialiseerd team van orthopedisten kreeg via MediGuide de medische gegevens van de patiënt in handen. Ze bestudeerden zijn geval. Ze waren het eens met de diagnose, maar stelden een ander behandelplan voor: geen operatie, maar intensieve fysiotherapie met gerichte oefeningen om zijn buik-, bekken- en lagerugspieren te verstevigen. Een hele opluchting voor hem. Zes maanden later liet hij ons weten dat hij veel minder last had van pijn en gevoelloosheid, en over een maand weer aan het werk kon.

Wat zijn mijn volgende stappen?

Werd er een ernstige ziekte bij jou vastgesteld? Neem vandaag nog contact op met MediGuide. Onze 'tweede medisch advies'-dienst is GRATIS beschikbaar als onderdeel van een bepaald verzekeringsplan (De dienst 'Tweede medisch advies' is gratis inbegrepen bij een Hypo Protect contract dat werd onderschreven vanaf 27 maart 2019. Op https://hypoprotect.cardif.be/nl/pagina/mediguide) vind je meer info over deze dienst. Je hoeft enkel MediGuide op te bellen. Een verpleegkundige van MediGuide begeleidt je dan verder doorheen het proces.

Meer informatie?

Bel naar 0800 711 32 of surf naar www.mediguide.com/be/cardif.

Het doel van de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk is wereldwijd de preventie van arbeidsongevallen en ziekte te bevorderen.