4 februari is Wereldkankerdag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Elk jaar krijgen miljoenen mensen over de hele wereld kanker, en het aantal gevallen neemt toe. Daar staat tegenover dat we tegenwoordig meer over kanker weten dan tien jaar geleden, wat tot betere gezondheidsresultaten leidt. Hierin spelen veel factoren mee, zoals of jouw diagnose al dan niet juist is, en of jouw behandelplan het meest geschikt voor jou is.

Wanneer je of een familielid de diagnose kanker krijgt, kan een medische tweede opinie je zeker helpen om een weloverwogen keuze te maken.

Bedoel je dat ik mijn dokter niet kan vertrouwen?

Een medische tweede opinie vragen wil niet zeggen dat jouw arts in vraag wordt gesteld. Integendeel. De meeste artsen zijn het erover eens dat een tweede opinie waarde toevoegt en getuigt van een goede medische praktijk. Een tweede opinie weegt alle mogelijke behandelplannen af op basis van de recentste klinische studies.

Een recente casestudy

Bij een van onze leden, een verder gezonde vrouw van in de veertig, wordt een zeldzame vorm van borstkanker vastgesteld. Ze ondergaat een operatie om de tumor en het omliggende borstweefsel te verwijderen. Na de operatie raadt het behandelende team chemotherapie, radiotherapie en hormonale therapie aan.

Omdat ze bang is en omwille van de slechte prognose (lage kans op herstel), neemt ze contact op met MediGuide, onze medische tweede-opiniepartners, om te bevestigen dat haar behandelplan het juiste is. Dit is een eenvoudig proces. Ze praat met een verpleegkundige die een klinische intake doet via de telefoon. Daarna ondertekent ze een medisch toestemmingsformulier en MediGuide doet de rest.

Een deskundige oncoloog, hoofd van de afdeling borstkanker van het IOB-instituut voor oncologie in Spanje, ontvangt de medische gegevens die MediGuide namens het lid heeft verzonden. Enkele specialisten buigen zich over de zaak. Hoewel ze het eens zijn met de diagnose, bevelen ze een wijziging van het behandelplan aan.

In het tweede-opinieverslag vervangt de oncoloog het chemotherapeutische agens in een ander waarvan klinisch is bewezen dat het de globale overlevingskans van patiënten met een vergelijkbare vorm van kanker drastisch verhoogt. De arts verlaagt ook het aantal benodigde doses. Het resultaat is dus minder chemotherapie, maar met een hogere overlevingskans. Ons lid is erg dankbaar voor de hele ervaring.

Welke stappen moet ik zetten?

Als je al kanker hebt, neem dan vandaag nog contact op met MediGuide. Onze medische tweede-opiniedienst is GRATIS beschikbaar als onderdeel van een bepaald verzekeringsplan (De dienst 'Tweede medisch advies' is gratis inbegrepen bij een Hypo Protect contract dat werd onderschreven vanaf 27 maart 2019. Meer info over deze dienst vind je hier. Al wat je moet doen, is bellen naar een gratis nummer. Een verpleegkundige van MediGuide begeleidt je dan verder doorheen het proces.

Bel 080071132 of bezoek de website voor meer informatie

Wereldkankerdag wil mensen wereldwijd mobiliseren en bewustmaken van het belang van preventie, vroege opsporing en behandeling