Wie een woning koopt of bouwt, gaat voor de financiering meestal een hypotheeklening aan. Het is en blijft de beste manier om je woonproject betaalbaar te houden zónder kwalitatieve toegevingen te moeten doen. Maar daarmee is de kous niet af. Het loont ook om voor je investering de nodige bescherming in te bouwen. Hoe werkt dat concreet? Bestaat er zoiets als facultatieve en verplichte verzekeringen? Hier een overzicht…

Woonverzekering = basisbescherming

Bij de financiering van je droomwoning komt het er niet alleen op aan om het nodige kapitaal bijeen te krijgen. Minstens even belangrijk is de maximale inperking van de (financiële) risico’s. Denk maar aan de gevolgen van brand- of waterschade. Zowat elke kredietverstrekker eist dan ook dat je een woningverzekering (brand - eenvoudige risico's) afsluit. Die is weliswaar niet wettelijk verplicht, maar indien het niet opgelegd werd door de kredietinstelling, raden we aan om er sowieso één te nemen. Je bent onder meer verzekerd tegen volgende risico’s:
 

  • Schade door brand, explosies, bliksem
  • Schade door aanslagen, natuurrampen
  • Storm- en hagelschade
  • Schade door sneeuw of ijs
  • ...

Opgelet: de uitgekeerde vergoeding na schade hangt af van de waardebepaling die op voorhand is vastgelegd. Verzekeraars zijn bij wet verplicht om je te behoeden voor onderverzekering en bieden allerlei tools om de waarde te helpen bepalen.

Schuldsaldoverzekering: geen verplichte verzekering, wél sterk aangeraden

Net als de woonverzekering is ook de schuldsaldoverzekering niet verplicht. Toch zullen de meeste kredietverzekeraars ook deze verzekering als een voorwaarde stellen voor de toekenning van je woonkrediet. Maar dat is niet de enige reden waarom je het best een schuldsaldoverzekering afsluit. Voor je nabestaanden vormt ze namelijk dé garantie op een zorgeloze toekomst. Met een schuldsaldoverzekering vermijd je dat ze financiële problemen krijgen in het geval dat je moest overlijden tijdens de looptijd van je krediet. Afhankelijk van het percentage waarvoor je verzekerd bent, neemt de verzekeraar de aflossing van het krediet deels of integraal van hen over. 

Tip: Bovenstaande verzekeringen vormen een eerste – vrijblijvende maar sterk aangeraden - basisbescherming, maar uiteraard houdt het daar niet op. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan zijn onze bijkomende waarborgen iets voor jou. Op zoek naar een voorstel op maat van je persoonlijke noden? Neem gerust contact op voor meer info. Wij staan voor je klaar!