De aankoop van een woning gaat vandaag meestal gepaard met een flinke investering. Niet evident voor twintigers die nog maar pas aan de slag zijn. Maar natuurlijk willen ook zij graag comfortabel wonen. Om hun financiële slagkracht te vergroten, doen ze vaak een beroep op de ouders. Die hebben wél de nodige middelen en investeren maar al te graag in hun nageslacht. Ontdek hier wat de mogelijkheden zijn!

Steun van de ouders: verschillende formules

Plannen om ook jouw kinderen een duwtje in de rug te geven bij de aankoop van hun woning? Dan heb je verschillende mogelijkheden, telkens met hun voor- en nadelen:

  • Handgift of bankgift: vanuit praktisch oogpunt de gemakkelijkste oplossing. Je kan perfect zonder tussenkomst van een notaris een bedrag overschrijven of cash overhandigen. Toch houdt dit enkele risico’s in: denk maar aan erfenisconflicten en fiscale nadelen. Zo is een niet-geregistreerde handgift pas belastingvrij als je de schenking minstens drie jaar overleeft.
  • Notariële schenking: Een notariële akte heeft het grote voordeel van de zekerheid. De notaris registreert alle voorwaarden die aan je schenking verbonden zijn, zodat er later geen onduidelijkheid mogelijk is. Bovendien valt de driejarige fiscale wachttijd weg, al betaal je natuurlijk wel registratierechten.
  • Persoonlijke lening: Wil je jouw investering deels, volledig of met meerwaarde recupereren? Dan is een persoonlijke lening de beste keuze. Een gedeeltelijke terugbetaling is mogelijk door na verloop van tijd de schuld kwijt te schelden. In dat geval wordt de kwijtschelding beschouwd als een schenking, inclusief de voorwaarden die daaraan vasthangen.

Eerlijke verdeling? Een paar aandachtspunten

Wettelijk gezien hebben al je kinderen recht op een gelijk deel van je vermogen. Krijgt één kind meer dan de anderen, dan moet dat bij het overlijden van de ouders rechtgezet worden. Toch is er enige speling mogelijk. Het zogeheten ‘vrij beschikbare deel’ van je bezittingen kan je naar eigen voorkeur toewijzen. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van het aantal kinderen in je gezin.
Bij een schenking ben je natuurlijk nooit zeker dat je zoon of dochter eeuwig samenblijft met zijn of haar partner. Ook is hun inbreng niet altijd even hoog als die van hun partner. Bouw daarom de nodige zekerheid in. Laat bijvoorbeeld bij de notaris vastleggen dat de schenking een eigen goed blijft van je kind.
Tip: ook bij het hypothecaire krediet van je kind is zekerheid een must. Een schuldsaldoverzekering is alvast een eerste stap. Graag meer informatie over je schuldsaldoverzekering? Neem gerust contact op. We staan voor je klaar!