Wat is de EPC-waarde?
Je koopt of huurt een huis of appartement? Dan ontvang je altijd een energieprestatiecertificaat (EPC). Het EPC is wettelijk verplicht in België en vermeldt hoeveel energie een woning jaarlijks verbruikt per vierkante meter, uitgedrukt in kWh/m2/jaar. Hoe lager de EPC-waarde, hoe zuiniger de woning en hoe minder je dus zult betalen om het huis te verwarmen.
De EPC-waarde wordt berekend door een energiedeskundige, die het energieverbruik voor de ruimteverwarming en het sanitair warm water in kaart brengt. Andere toestellen blijven buiten beschouwing. De energiedeskundige houdt wel rekening met de eigen energieproductie, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van zonnepanelen of een zonneboiler.
De EPC-waarde is niet hetzelfde als het E-peil. Beide waarden drukken een gelijkaardig gegeven uit (de energieprestaties van een woning), maar doen dat op een andere manier. Een E-peil kan al berekend worden in de ontwerpfase, terwijl een EPC alleen berekend wordt voor bestaande woningen.
Wat is een goeie EPC-waarde?
Nu vraag je je wellicht af of het met de EPC-waarde van je woning goed of slecht is gesteld. Dat valt echter moeilijk te bepalen zonder context. Alles hangt af van het type woning, de ouderdom, de verwarmingsinstallatie, …
Over het algemeen behaalt recente, gesloten bebouwing waar níét elektrisch verwarmd wordt de laagste EPC-waarden. Zo behaalt een appartement met een condensatieketel bijvoorbeeld makkelijk een EPC-waarde van amper 120. Een EPC-waarde van 400 zou erbarmelijk slecht zijn voor een appartement, maar is best goed voor een open bebouwing van vóór 2000.
Je EPC-score verbeteren
Verbruikt je woning veel energie? Deze maatregelen zijn volgens specialisten de meest doeltreffende om de EPC-waarde van je woning te verbeteren:
- Dak- én muurisolatie
- Alleen dakisolatie
- Dakisolatie én dubbele beglazing
- Alleen muurisolatie
- (Drie)dubbele beglazing
- Nieuwe verwarmingsketel
- Zonnepanelen
Het geheim van een energiezuinige woning is dus isolatie!