Wat is een persoonlijke lening?
In tegenstelling tot een woonkrediet of een autolening hoef je je bij een persoonlijke lening in mindere mate te verantwoorden voor je aankoop. Je gebruikt het geld waarvoor je wilt: of dat nu de heraanleg van je tuin is of de organisatie van een groots feest. Een aankoopfactuur voorleggen is dan ook niet nodig om een persoonlijke lening in de wacht te slepen.
1. Leen gericht
Een persoonlijke lening is een welgekomen manier om een bepaalde aankoop of investering in een stroomversnelling te brengen. Maar geld lenen kost ook geld natuurlijk. Het is daarom afgeraden om voor elke grote uitgave een lening aan te gaan, want dat verhoogt nodeloos het risico op financiële problemen. Hou je budget altijd nauwlettend in de gaten, en doe alleen voor welgemikte investeringen een beroep op een persoonlijke lening.
2. Let op met woekerrentes
Ga niet zomaar in zee met de eerste de beste kredietverstrekker. In sommige gevallen worden er woekerrentes gehanteerd, en die kunnen je zuur opbreken. Bepaal op voorhand welk bedrag je nodig hebt en leg vervolgens je oor te luister bij verschillende kredietinstellingen. Een handige referentie is daarbij het zogeheten jaarlijkse kostenpercentage (JKP), dat aangeeft hoeveel je lening kost per jaar. Daarin zitten onder meer de interesten, maar ook andere kosten (commissies, administratiekosten, verzekeringen, …).
Tip: In bepaalde gevallen is het aangeraden om een iets hoger bedrag te lenen dan nodig. Dit omdat je dan mogelijk in een schijf met een lager jaarlijks kostenpercentage (JKP) belandt, waardoor je dus voordeliger leent.
3. Denk aan je nabestaanden
Wist je dat je niet alleen voor woonkredieten maar ook voor persoonlijke leningen een schuldsaldoverzekering kunt afsluiten? Het is de beste manier om je nabestaanden een honderd procent veilige financiële toekomst te garanderen. Meer weten? Neem gerust contact op. Wij staan voor je klaar!