Leg een duidelijk budget vast
Wie een starterswoning koopt, wil in de eerste plaats dat die betaalbaar is. Belangrijk daarbij is om een duidelijk en realistisch beeld te hebben van je budget. Hoe groot is je eigen inbreng en hoeveel moet je nog lenen bij de bank? Kan je eventueel ouders of andere familieleden aanspreken voor financiële steun? Houd altijd genoeg financiële ademruimte om comfortabel te kunnen leven. En vergeet ook volgende zaken niet uit het oog:
- Zorg dat op zijn minst de inschrijvings- en notariskosten gedekt zijn met je eigen inbreng. Dat kan ook via de lening, maar daar zijn banken minder happig op.
- Eenmaal een concreet beeld van je eigen inbreng, is het tijd voor een bezoekje aan de bank of kredietverstrekker. Die kan je alvast een idee geven van de hypothecaire mogelijkheden. Tip: doe altijd op voorhand een onlinesimulatie en vergelijk!
- Kies een starterswoning in een prijscategorie die lager ligt dan je maximumbudget. Er zijn namelijk heel wat extra kosten (taksen, notariskosten, verzekeringen, …).
Mik op meerwaarde
Een starterswoning is naast een emotionele aankoop ook een investering. Je wilt er namelijk niet eeuwig wonen, maar de starterswoning op termijn inruilen voor een groter pand. Om je opties daarbij zo breed mogelijk te houden, is het zaak om je eerste woning voor een meerprijs van de hand te doen. Twee tips:
- Ben je een ervaren klusser? Dan loont het zeker om een verouderd pand te renoveren. Meerwaarde verzekerd.
- Koop je starterswoning bij voorkeur in een buurt in volle opmars. De waarde van de woningen zal er alleen maar toenemen.
Schuldsaldoverzekering: ook voor de starterswoning
De aankoop van een starterswoning – ongeacht het budget – kan je maar beter goed verzekeren. Een schuldsaldoverzekering is alvast onmisbaar. Die is niet verplicht maar vormt voor je nabestaanden wel dé garantie op een zorgeloze toekomst. Met een schuldsaldoverzekering vermijd je bijvoorbeeld dat je partner in de financiële problemen komt wanneer je plotseling zou overlijden. Afhankelijk van het percentage waarvoor je verzekerd bent, neemt de verzekeraar de aflossing van het krediet deels of integraal van hem of haar over.
Vragen over de meest voordelige schuldsaldoverzekering? Neem gerust contact op. Wij staan voor je klaar!