Een lening herzien: wat houdt het in?
Als je een lening afsluit, doe je dat tegen het rentetarief dat van kracht is op het moment van de ondertekening. Maar de langetermijnrente staat natuurlijk niet stil. De kans is groot dat je vandaag een veel voordeligere rentevoet afsluit in vergelijking met tien jaar geleden. Gelukkig hoef je het niet bij die vaststelling te laten. Je kan je lening namelijk laten herzien of herfinancieren, waardoor ook jij voortaan leent tegen de huidige, voordelige rentevoeten. Al zijn er natuurlijk ook een aantal voorwaarden, waar we hieronder op inzoomen.
Wat zijn de voorwaarden?
Een lening herfinancieren is pas interessant als het verschil tussen je huidige en de herziene rentevoet groot genoeg is. Met een herfinanciering zijn namelijk een aantal kosten gemoeid. We lijsten ze even voor jou op:
- Drie maanden wederbeleggingsvergoeding (drie maanden interest op het terugbetaalde bedrag).
- Dossierkosten.
- Notariskosten: alleen wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere kredietverstrekker.
- Ook de herziening van de gekoppelde schuldsaldoverzekering, woningverzekering, zichtrekening, … kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Opgelet: mogelijk zijn de leenvoorwaarden bij een andere bank voordeliger, maar tegelijk zullen ook de kosten een stuk hoger zijn dan bij een interne leningherziening. Houd er rekening mee dat de rentevoet minstens 1% lager moet liggen om effectief voordeel te doen bij een bankswitch!
Een simulatie brengt raad
Of je lening herzien al dan niet een goede zaak is, hangt sterk af van je persoonlijke hypothecaire situatie. Heb je een vaste of variabele rentevoet? Hoeveel jaar moet je nog afbetalen? Welke som heb je geleend? Het zijn stuk voor stuk factoren die een invloed hebben.
Meer weten over de gevolgen voor je schuldsaldoverzekering of op zoek naar de voordeligste formule? Neem gerust contact op. Wij staan voor je klaar!