Tip 1: schuldsaldoverzekeringen altijd vergelijken
Wie een hypothecaire lening afsluit, is niet verplicht om bij dezelfde kredietverstrekker een schuldsaldoverzekering te nemen. Om zeker te zijn van de beste prijs-kwaliteitverhouding, kan je het aanbod van de verschillende kredietverstrekkers en verzekeraars maar beter grondig vergelijken. De meeste verzekeraars bieden een simulatie aan op hun website, waardoor je meteen weet waar je aan toe bent. Vergelijk naast de prijs ook het totaalpakket. Welke schuldsaldoverzekering biedt de beste opties? Hoe flexibel zijn de formules?
Tip 2: let op met procentuele dekking!
Als je met twee leent, kunnen beide partners zich voor het volledige kapitaal verzekeren (100%). In dat geval zal bij een overlijden het verzekerde kapitaal voor de volle 100% worden afgelost dankzij de schuldsaldoverzekeraar, en hoeft de overblijvende partner niets meer af te lossen. Vaak wordt echter gekozen voor een 50-50-verhouding waarbij elke partner zich voor de helft verzekert. Een 50-50-dekking wordt vaak genomen in de optiek van loonsverhogingen in het verschiet, een nieuwe job met betere voorwaarden, de grotere financiële reserve naarmate je ouder wordt, etc.
Opgelet: opteer je voor een 50-50-verhouding, dan moet bij overlijden de overblijvende partner nog steeds de helft van de maandelijkse aflossing (of de helft van het totale verzekerde kapitaal) op zich nemen. Wil je helemaal safe zitten? Dan kies je het best voor een 100-100-verhouding.
Tip 3: eenmalige premie of gespreid betalen?
Bij schuldsaldoverzekeringen heb je de mogelijkheid om de premiebetalingen in één keer af te ronden (eenmalige premie) of ze te spreiden over 2/3 of 3/3 van de looptijd. Een eenmalige premie kan de voordeligste formule zijn in geval van fiscalisering op het einde van het jaar.
Tip 4: Vast tarief of variabel tarief?
Bij een schuldsaldoverzekering heb je de keuze uit een vast tarief of een variabel tarief. Het iets duurdere vast tarief biedt de meeste zekerheid, aangezien het tarief gewaarborgd is over de hele looptijd van het contract. Bij het goedkopere variabel tarief is een tariefverhoging na de eerste drie jaar mogelijk door bijvoorbeeld een spectaculaire stijging van de sterftecijfers.