Waarom stoppen met roken?
Stoppen met roken, is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je omgeving en zeker ook voor je portemonnee. Sommige mensen denken dat roken zo zijn voordelen heeft. Maar vergis je niet: zelfs al was dat het geval, dan nog wegen deze absoluut niet op tegen de risico’s. Welk effect roken heeft op ons lichaam? Dat ontdek je op de website www.tabakstop.be. Wie beter bekend is met de risico’s, begrijpt meteen hoe het belangrijk stoppen is.
In België alleen al doodt tabak 14 000 mensen per jaar. De volgende cijfers zijn schrikbarend: 1 op de 5 Belgen rookt en 1 op de 2 rokers sterft door tabak. Vooral aan kanker, maar ook aan andere aandoeningen, bijvoorbeeld van het hart of de luchtwegen.
“Kijken we alleen naar kanker, dan is tabak verantwoordelijk voor 30% van de sterfgevallen ten gevolge van de ziekte. Longkanker staat met stip op één, maar ook keelkanker, pancreaskanker, baarmoederhalskanker en blaaskanker zijn aan tabak gelinkt. Deze cijfers zouden rokers moeten aanmoedigen om hun tabaksgebruik in vraag te stellen en serieus te overwegen om te stoppen”, adviseert Dr. Anne Boucquiau, medisch directeur van Stichting tegen Kanker.
Het goede nieuws? Zodra je stopt met roken, doet je lichaam er alles aan om de schade te herstellen, ook al duurt dat soms jaren.
Tips om te stoppen met roken
We winden er geen doekjes om. De beste tip is nog steeds om nooit te beginnen met roken en als je rookt, om zo snel mogelijk te stoppen. Zoals de slogan van Tabakstop het zo treffend zegt: “Stoppen met roken. Het kan!” Dus hier onze tips om definitief vaarwel te zeggen tegen tabaksproducten.
- Stoppen met roken, moet je echt willen. Motiveer jezelf en bereid je voor. Zet alle redenen op een rij waarom je wil stoppen. Dit lijstje is een drijvend motor voor verandering.
- Kies een rookstopdatum die bij je past: in het weekend, tijdens de vakantie, op een bepaalde verjaardag… Beloof jezelf dat je het die dag ook echt probeert.
- Neem een duidelijke beslissing en beschouw jezelf vanaf dag één als ex-roker. Zo neem je meteen je nieuwe identiteit aan. Het is ook een kans om andere gezonde gewoonten aandacht te geven, zoals meer bewegen.
- Steekt trek in een sigaret de eerste weken de kop op? Vergeet dan niet dat die drang maar een paar minuten duurt en week na week afneemt. Bedenk iets dat je tijdens dit soort momenten kan afleiden.
- Hou bij op wat voor momenten en in wat voor situaties je het moeilijk hebt. Rationaliseer dit en bedenk hoe je dit probleem kan aanpakken. Zet mogelijke oplossingen op papier.
- Beloon jezelf na elke mijlpaal: een week, een maand… Dit kan een nieuwe impuls zijn om het vol te houden.
- Zoek steun bij familie, vrienden en collega’s. Ook je huisarts of een tabakoloog helpt je graag.
- Hou vol, ook als het de eerste keer niet lukt. Elke dag is een nieuwe dag. De volgende keer lukt het misschien wel!
Test je kennis!
1. Waar of niet waar? In België leven niet-rokers gemiddeld 7 jaar langer dan rokers.
Waar! Rokers die vroegtijdig overlijden door hun rookgewoonten leven zelfs 14 jaar korter dan niet-rokers. Met andere woorden: rokers worden ziek of overlijden vroegtijdig op het moment dat hun niet-rokende vrienden beginnen te genieten van hun pensioen…
2. Waar of niet waar? Tabak heeft geen invloed op seksualiteit of vruchtbaarheid.
Niet waar! Tabak heeft namelijk een schadelijk effect op de slagaders in het algemeen en de geslachtsorganen in het bijzonder. Dit kan leiden tot erectieproblemen bij mannen en vaginale droogheid bij vrouwen. Vrouwen die roken, gaan tevens vroeger in de menopauze, wat hun vruchtbaarheid vermindert. Bij mannen gaan de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma achteruit.
Meer tips voor een gezonde levensstijl ontdek je hier
Lees hier meer over de samenwerking met Stichting tegen Kanker