Campagne Stichting tegen Kanker '12 tips om het risico op kanker met meer dan 1/3de te verkleinen'

Voeding: een van de vele factoren?

Onze voeding kan ons zowel tegen kanker beschermen als ons kankerrisico verhogen. De meeste groenten en fruitsoorten hebben een beschermende rol. Andere voedingsmiddelen, zoals rood vlees of aangebrand eten, stellen ons juist meer bloot aan kanker. Bovendien is kanker het resultaat van verschillende mutaties op celniveau, sommige zijn gerelateerd aan onze levensstijl, andere hebben te maken met genetische aanleg. Met andere woorden, voeding is slechts een van de factoren die een rol spelen in de ontwikkeling van kanker.

“Ongeveer 30% van de kankers heeft te maken met slechte eetgewoonten. Opgelet: dit betekent niet dat die 30% personen kanker had kunnen vermijden door gezonder te eten. Maar wel dat ongezonde voeding in die gevallen een rol heeft gespeeld. Dit percentage varieert van kanker tot kanker. Zo loopt dit percentage bij maag- en darmkankers op tot wel 70%”, aldus dr. Anne Boucquiau, medisch directeur van Stichting tegen Kanker (www.kanker.be).

Tips voor een gezond(er) leven

  • Niets is echt verboden, maar sommige voedingsmiddelen eet je beter beperkt of niet, zonder eetplezier uit het oog te verliezen.
  • Eet bijvoorbeeld minder rood vlees en minder bewerkt vlees, zoals vleeswaren.
  • Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan zout, vet of suiker, zoals frisdrank, gebakjes, snoep, chocola, chips, etc.
  • Eet 5 porties fruit en groenten per dag (500 g in totaal).
  • Geef de voorkeur aan volkorenproducten (in pasta, brood, rijst…), peulvruchten, fruit en groenten.

Test je kennis

1. Waar of niet waar? Er bestaan bepaalde ‘superfoods’ tegen kanker.

Niet waar! Meer dan 60% van de Belgen gelooft ten onrechte dat er superfoods bestaan die het kankerrisico verlagen, zoals chiazaad, gojibessen, groene thee, kurkuma, omega 3, tomaten/lycopeen. Kanker heeft nooit – of zeer zelden – één bepaalde oorzaak. Het is daarom onmogelijk om kanker te voorkomen door op één paard te wedden, zelfs niet op die zogenaamde superfoods. Wat we wel weten, is dat bepaalde voedingsmiddelen kanker kunnen hélpen voorkomen. Het risico vermindert vooral wanneer men een gezond voedingspatroon combineert met andere beschermende factoren, zoals een gezond gewicht, voldoende beweging, niet roken, deelnemen aan vaccinatieprogramma’s (bv. tegen HPV), etc.

2. Waar of niet waar? Vijf stuks fruit en groenten per dag? Dat lukt gewoon niet, of heb ik geen zin in. Maar als ik voedingssupplementen neem om die voedingsstoffen die ik dan mis toch binnen te krijgen, dan is dat een prima alternatief.

Niet waar! Veel mensen gebruiken voedingssupplementen om gezond te blijven en soms in de hoop om de ontwikkeling van kanker te voorkomen. Het World Cancer Research Fund (FMRC) raadt voedingssupplementen sterk af, omdat hun beschermende werking niet is bewezen en ze ook ongewenste effecten kunnen hebben. “Verschillende onderzoeken tonen juist een verhoogd risico aan op het ontwikkelen van bepaalde kankers wanneer men in grote hoeveelheden multivitaminen en / of antioxidanten inneemt. Zo verhoogt een teveel aan bètacaroteen of vitamine B6- en B12-supplementen zonder medische redenen het risico op longkanker bij rokers. Een ander voorbeeld: een hoge consumptie van foliumzuur (> 0,4 mg / dag gedurende meer dan 5 jaar) of vitamine E kan het ontstaan van prostaatkanker beïnvloeden. Er gaat niets boven de voedingsstoffen die van nature in onze voeding aanwezig zijn”, waarschuwt dr. Anne Boucquiau, medisch directeur van Stichting tegen Kanker (www.kanker.be).

Meer tips voor een gezonde levensstijl ontdek je hier.

Meer weten over de samenwerking met Stichting tegen Kanker.