Campagne Stichting tegen Kanker '12 tips om het risico op kanker met meer dan 1/3de te verkleinen'

Alcohol, een weinig bekende risicofactor

Alcohol verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger dat risico. Daarom is het erg belangrijk om te drinken met mate. Maar weinig mensen weten dat alcohol een risicofactor is. Alcoholconsumptie verhoogt nochtans de kans op mond-, keel- en strottenhoofdkanker, alsook kanker ter hoogte van de slokdarm, maag, lever, borst (bij vrouwen) en de dikke darm. Rokers lopen zelfs meer risico, doordat de effecten van tabak en alcohol elkaar versterken.

Een goed compromis, is drinken met mate. Dat wil zeggen: niet meer dan 10 eenheden alcohol per week. Sommige onderzoeken lijken aan te geven dat bepaalde alcoholsoorten een gunstig effect zouden kunnen hebben. Maar als dit effect al bestaat, betreft het alleen hart- en vaatziekten. “Recente studies tonen aan dat er een verhoogd risico op kanker bestaat, zelfs als men maar één drankje per dag consumeert”, waarschuwt dr. Anne Boucquiau, medisch directeur van Stichting tegen Kanker.

Tips voor een gezond(er) leven

  • Uit of een feestje? Bepaal op voorhand hoeveel je gaat drinken.
  • Drink niet elke dag een ‘glaasje alcohol’. Las minimaal twee alcoholvrije dagen in per week.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en spreek met jezelf specifieke momenten af: alleen in het weekend, alleen op feestjes, alleen om iets echt bijzonders te vieren. Deze aanpak werkt voor veel mensen.
  • Geniet van je drankje en neem de tijd. Een tweede glas? Wacht tien minuten voor je de volgende ronde bestelt.
  • Vervang alcoholische dranken een keer of standaard door niet-alcoholische dranken, of drink voor elk glas alcohol ook een glas water.
  • Leer nee zeggen als je een drankje aangeboden krijgt en je eigenlijk al aan je limiet zit of geen zin hebt.

Test je kennis!

1. Waar of niet waar? Sterke alcoholische dranken zijn niet slechter dan bier en wijn.

Waar! Het is de hoeveelheid alcohol (ethanol) die telt. Het verhoogd risico is voor elke standaard meeteenheid hetzelfde: 250 ml bier = 100 ml wijn = 35 ml sterke drank.

2. Waar of niet waar? Er is een indirect verband tussen alcohol en overgewicht.

Waar! Alcohol is calorierijk, waardoor men als men alcohol drinkt al snel te veel extra calorieën consumeert. Na vet (9 kcal/g) is dit dé voedingsstof die de meeste calorieën oplevert (7 kcal/g).

3. Waar of niet waar? Een glas wijn per dag vermindert het risico op kanker.

Niet waar! In tegenstelling tot wat 1 op de 3 Belgen gelooft, is volledige onthouding de enige manier om alcoholgerelateerde kankers te vermijden. Alcohol verhoogt het risico op verschillende kankersoorten: kanker van de mond, de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, de maag, de borst (bij vrouwen), de darmen, het rectum en de lever. Wijn brengt dezelfde kankerrisico's met zich mee. Het is niet de soort, maar de hoeveelheid alcohol die telt. Of het nu een glas bier is van 25 cl, een glas wijn van 10 cl of 3,5 cl sterke drank. Terzelfdertijd bevat alcohol erg veel calorieën, wat bijdraagt aan overgewicht, een andere risicofactor voor kanker.

Meer tips voor een gezonde levensstijl ontdek je hier.

Lees hier meer over de samenwerking met Stichting tegen Kanker.