Het is een vaak terugkerend probleem: renovatiekosten die hoger uitvallen dan verwacht en zo de totaalprijs van een woning fors opdrijven. Een betaalbaar renovatieproject begint dan ook met een realistisch renovatiebudget, waarbij je van meet af aan weet waar je aan toe bent. Welke zaken mag je absoluut niet over het hoofd zien? We lijsten ze één voor één voor je op, zodat je nooit voor onaangename verrassingen komt te staan.

Houd meteen rekening met onvoorziene kosten in een renovatiebudget

Een haalbaar renovatiebudget houdt rekening met allerlei mogelijke scenario’s, ook de minder positieve. Dat betekent dus dat je op voorhand onvoorziene kosten incalculeert. Wie uitgaat van een worstcasescenario, voorkomt namelijk dat hij op het einde van de rit in de problemen komt. Hoe ga je te werk? Bereken de voorziene kosten tot in de puntjes en voorzie daarbovenop de nodige marge! Op die manier weet je meteen welke woningen haalbaar zijn en welke niet.

Tip: Een realistisch renovatiebudget laat voldoende ruimte voor andere uitgaven en vaste kosten. Enige financiële bewegingsvrijheid is een must om comfortabel te leven.

Spreid je investeringen in de tijd

Welke aanpassingen aan je woning zijn hoogdringend? En welke verbeteringen kunnen nog een jaartje wachten? Maak altijd een prioriteitenlijst en ga pragmatisch te werk. Op die manier spreidt je de financiële impact van je renovatie zonder dat de realisatie van de werken in het gedrang komt. Wist je trouwens dat er vandaag een hele waaier aan premies voor renovaties en energiebesparende maatregelen bestaat?

Het juiste budget, de juiste lening

Om het maximum uit uw renovatiebudget te halen, is een degelijke renovatielening onontbeerlijk. Ga daarbij na welk bedrag je zelf kunt financieren en voor welke som je een lening moet aangaan. En, belangrijk: Vergelijk zo veel mogelijk kredietverzekeraars. Want alleen wie grondig vergelijkt, sleept de beste lening in de wacht.

Let op: vergeet ook bij een renovatielening de schuldsaldoverzekering niet uit het oog. Hoewel een schuldsaldoverzekering niet verplicht is, is het alleen maar in je voordeel om er één te nemen. Op die manier vrijwaar je je nabestaanden van een onzekere financiële toekomst, en er zijn nóg voordelen. Meer weten? Neem gerust contact op voor meer info of een gratis offerte!