Renoveren en verbouwen zijn ‘in’. We kiezen er almaar vaker voor om onze eigen woningen te vernieuwen of een bestaande woning te kopen en die te renoveren. Er zijn wel wat klusjes die je zelf aankunt, maar voor grote en ingrijpende renovaties en verbouwingen doe je beter een beroep op een vakman. Lees hier hoe je de juiste aannemer kiest voor je renovatie.

Stel prioriteiten en leg een budget vast

Bepaal op voorhand, nog vóór je op zoek gaat naar een aannemer, wat je graag wil veranderen aan je woning. Maak een lijstje van de renovatiewerken in volgorde van prioriteit. Bepaal vervolgens wat je renovatiebudget is. Hoeveel heb je nodig voor een grondige renovatie? Beschik je zelf over het nodige geld of ben je bereid om een lening aan te gaan? Wanneer je bepaald hebt hoeveel je aan de renovatie van je woning wil besteden, is het makkelijker om de juiste aannemer te kiezen.

Neem uw tijd

Neem altijd je tijd om een aannemer te zoeken. Bekijk de website van de aannemer en vraag naar voorbeelden van recent werk. Vraag ook naar referenties van huidige klanten. Werk je samen met een architect? Dan zal hij of zij je zeker ook kunnen adviseren. Onderzoek daarnaast of de aannemer geen sociale of fiscale schulden heeft. Dat kan je doen via de website van de FOD Economie. De expertise van je aannemer kan je controleren via de Kruispuntbank voor Ondernemingen.

Vraag een offerte, maar kijk niet alleen naar de prijs

Een goede vakman bezorgt altijd een gedetailleerde en accurate offerte. Vraag offertes aan bij verschillende aannemers en vergelijk ze zorgvuldig. Het spreekt voor zich dat de prijs doorslaggevend is, maar wees toch voldoende kritisch. Wanneer de ene aannemer beduidend minder vraagt voor dezelfde opdracht, zegt dat wellicht ook iets over de kwaliteit.

Vraag altijd een factuur

Zwartwerk is absoluut uit den boze bij bouw- en renovatiewerken. Betaal daarom nooit cash en vraag altijd een factuur. Voor bepaalde premies en fiscale voordelen is een factuur trouwens noodzakelijk.