Een eigen zaak starten is een prachtige uitdaging. Je bent voortaan je eigen baas en timmert aan je eigen droom. Een aanlokkelijke gedachte, maar dan moet je wel voorbij enkele financiële hordes. Te beginnen met de (aanzienlijke) begininvestering, die gepaard gaat met enkele financiële risico’s. Gelukkig zijn er vandaag heel wat manieren om voldoende beschermd te ondernemen. Ontdek hier de belangrijkste aandachtspunten bij de financiering van je eigen zaak.

Bezint eer ge begint

Een succesvolle business begint bij een zorgvuldig uitgedokterd businessplan. Pas als je van naaldje tot draadje hebt uitgedokterd welke richting je uit wilt en hoe je jouw doelen wilt bereiken, is het tijd om aan te investeren. Ga zeker niet overhaast te werk, maar overloop alle opties. Hier alvast enkele zaken die je zeker in ogenschouw moet nemen:

  • Wat is je startbudget en hoeveel moet je lenen om voldoende financiële slagkracht te hebben?
  • Welke kredietvormen passen bij je type uitgaven?
  • Hoe ga je jouw kredietverstrekkers overtuigen? Een duidelijk businessplan volstaat niet, je zult sowieso enige overredingskracht aan de dag moeten leggen.

Steunmaatregelen voor starters

De economie kan de impuls van jonge, innoverende ondernemingen maar al te goed gebruiken. De overheid heeft dan ook verschillende initiatieven lopen die startende bedrijven extra financiële zuurstof moeten geven. Denk maar aan steunmaatregelen en allerlei financieringsproducten op maat. Neem zeker eens een kijkje op de website van een ondernemingsloket zoals Eunomia. Daar staan alle financiële stimuli en bijhorende voorwaarden netjes opgelijst.

Bouw de nodige bescherming in

Of je nu een krediet afsluit of een partnership tekent, gedurende je hele ondernemingstraject wordt je geconfronteerd met financiële risico’s. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen om je in te dekken tegen onaangename verrassingen. Zo is een schuldsaldoverzekering alvast een must voor je beroepskrediet. Graag meer informatie? Neem gerust contact op, we staan voor je klaar!