We genieten allemaal graag van die zalige zomermaanden, de deugddoende zon en stralende dagen. Toch is er een schaduwzijde aan al dit mooie weer. Onze huid vraagt om extra zorg. Zonnestralen kunnen veel schade aanrichten. Gelukkig doet een goede insmeerbeurt wonderen. Zo help je huidkanker voorkomen. Want helaas krijgen ettelijke duizenden landgenoten dat elk jaar te horen. We vroeg Stichting tegen Kanker om goede raad

Huidkanker, melanomen: wat is het?

Er is sprake van huidkanker als op één plaats in de huid pigmentcellen zijn veranderd in kankercellen. De tumor die dan ontstaat doet zich voor als een pigmentvlek die vergroot of verdikt, van kleur verandert, enzovoort. Het aantal mensen met een melanoom - een bepaalde vorm van huidkanker - is in de loop van de laatste decennia aanzienlijk gestegen. Dit houdt ongetwijfeld verband met het zonnen. Het is al langer bekend dat overmatige blootstelling aan ultraviolette straling (uv) in zonlicht of ultravioletlampen (zonnebank) een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker is.

Minder lang in de zon, beter insmeren

De basisregel is logisch maar toch zondigen veel mensen er tegen: nooit onbeschermd in de zon. Zelfs als het maar even is. Zeker kinderen zijn gevoelig voor intensief zonlicht. Beschadiging en verbranding op jeugdige leeftijd kan jaren later nog ernstige gevolgen hebben.

Stichting tegen Kanker raadt aan om tussen 12 en 15 uur niet in de zon te komen. Dan is de intensiteit het grootste. Ook met de lentezon moet je voorzichtig zijn. Onze huid is niet meer gewend aan de zonnestralen en is dan extra gevoelig. Ben jij op een plaats waar de zon weerkaatst zoals bij water, sneeuw of (wit) zand? Dan is de zon krachtiger en jij kwetsbaarder.

Wil je nog meer handige tips? Stichting tegen Kanker heeft een aantal interessante brochures uitgebracht. Voor jou en je (klein)kinderen. Download ze hier gratis.

Test eerst je huidtype, kies dan de beschermingsfactor

Maar welke zonnecrème is nu het beste voor jou? Stichting tegen Kanker heeft een handige test ontwikkeld om je huidtype te kennen. Zo weet je hoe gevoelig je huid is en wat voor jou de beste bescherming is. Wist je dat er zes huidtypes zijn en dat elk van die types een aangepaste bescherming tegen de zon vraagt? Door de test te doen krijg je advies voor jouw type huid. Zeker doen want je hebt maar één huid