De Belg is geboren met een baksteen in de maag. Zo luidt althans het cliché. Maar houdt die bewering vandaag nog stand? De traditionele gezinspatronen ruimen namelijk almaar vaker baan voor nieuwe samenlevingsvormen. En ook het vrijgezellenbestaan is populairder dan ooit, wat onmiskenbaar een effect heeft op onze vastgoedkeuzes. Twijfel je nog tussen huren of kopen? Wij zetten alvast de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Begin níét aan een avontuur

Een woning kopen is een belangrijk ankerpunt in je leven. Maak daarom altijd een doordachte keuze en stort je niet in een onbezonnen avontuur. De financiering vraagt namelijk om een langetermijnvisie. Denk maar aan je hypotheeklening en de maandelijkse afbetalingen. Heb je nog twijfels over de nabije toekomst op financieel, privé of professioneel vlak? Dan is het wellicht beter om nog even te wachten. De huizenjacht kan pas beginnen als je er écht klaar voor bent.

Huren: meer flexibiliteit, minder vermogen

Huren of kopen, het is in de eerste plaats een persoonlijke kwestie. Terwijl de ene de voorkeur geeft aan vrijheid en blijheid, kiest de ander voor zekerheid. Is flexibiliteit voor jou het hoogste goed? Dan kan je het best een woning huren. Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen:

  • Huren is ideaal voor snelle beslissers. De administratieve rompslomp is verwaarloosbaar. Voor je het weet, zit je in je nieuwe woonst!
  • Huren vraagt weinig engagement. Een huurcontract van korte duur is perfect mogelijk, en opzeggen is in de meeste gevallen snel gebeurd.
  • De maandelijkse huursom is geen langetermijninvestering. Je betaalt niets af, waardoor je geld in rook opgaat.
  • Je bent afhankelijk van de eigenaar van het pand. Mogelijk beslist die om de huurovereenkomst op te zeggen, al ben je wel beschermd tegen ongeoorloofde praktijken.

Woning kopen: de beste langetermijninvestering

Investeren in vastgoed blijft in ons land een van de beste langetermijninvesteringen. Het is een slimme belegging, die niet afhankelijk is van de beurskoersen. Bovendien gaan je maandelijkse afbetalingen niet in rook op, maar ben je op het einde van de rit een volwaardig vastgoedeigenaar. Hier nog enkele andere voordelen:

  • Kopen biedt zekerheid. Een eigen woning is het beste appeltje voor de dorst.
  • Je maakt mogelijk aanspraak op premies of subsidies van de overheid.
  • Het is jouw woning. Je kunt alles aanpassen zoals jij het wil.
  • Geld lenen is fiscaal interessant.

Let wel: een huis kopen is en blijft een groot engagement. Denk er op voorhand goed over na, en sluit de nodige verzekeringen af. Zo is een schuldsaldoverzekering is een must. Graag meer info? Neem gerust contact op. Wij staan voor je klaar!