Sta je op het punt om een woning te kopen? Proficiat! Jong of oud, de aankoop van een woning is altijd een scharniermoment in je leven… Of het ook een geslaagd avontuur wordt, hangt voor een groot deel af van de financiering. Heb je een correcte prijs betaald? En hoe zit het met de prijs-kwaliteitverhouding en verzekering van jouw woonkrediet? Ontdek hier hoe je deze financiële hangijzers het best aanpakt, zodat je van je woonproject een droomproject maakt.

Woning kopen: betaal je een correcte prijs?

Volgens de ene overgewaardeerd, volgens de andere nog lang niet verzadigd; over de Belgische woningmarkt is al veel gezegd en geschreven. Wie zelf een woning wil kopen, heeft vaak echter niet de tijd of kapitaalreserves om het perfecte moment voor zijn investering af te wachten. Gelukkig zijn er ook een aantal factoren die je zelf in de hand hebt:

  • Heb je een specifieke woonbuurt op het oog? Volg de vastgoedprijzen in de omgeving van nabij op en hap meteen toe bij een buitenkans.
  • Neem dagelijks een kijkje op zoekertjessites. Op die manier heb je een goed beeld van de marktprijzen.
  • Bepaal op voorhand je budget en ga daar nooit over.

De beste lening in de wacht gesleept?

Heb je een compromis of een voorlopige verkoopovereenkomst ondertekend? Dan is een woning kopen geen verre droom meer. Alleen nog een woonkrediet afsluiten en de akte verlijden bij de notaris, en het is zover! Toch is de zoektocht naar een hypothecaire lening geen stap waar je licht mag overgaan. Een goede of slechte prijs-kwaliteitverhouding, het scheelt een eind op de totaalfactuur. Vergelijken is dan ook de boodschap. Begin met online simulaties en maak ook afspraken met verschillende banken.

Woning kopen: schuldsaldoverzekeringen vergelijken loont!

Een stap die je zeker niet over het hoofd mag zien, zijn de verzekeringen. En dan hebben we het niet alleen over een brandverzekering, maar ook over de schuldsaldoverzekering. Hoewel niet verplicht, is die noodzakelijk om je nabestaanden een zorgeloze toekomst te bieden. Net als bij het woonkrediet, kan je vrij kiezen bij welke instelling je een schuldsaldoverzekering aangaat. Het hoeft geen betoog dat wie grondig vergelijkt, aanspraak maakt op de beste prijs-kwaliteitverhouding. Een online simulatie uitvoeren is alvast een goed begin!