Veel mensen die een hypothecaire lening aangaan, denken dat een schuldsaldoverzekering verplicht is. Dat is een foute veronderstelling. Een schuldsaldoverzekering is bij wet niet verplicht. Toch is het afsluiten van een schuldsaldoverzekering sterk aangeraden als je een woonkrediet afsluit of een hoog bedrag gaat lenen.

Schuldsaldoverzekering: niet verplicht, wél aanbevolen

Hoewel een schuldsaldoverzekering dus geen verplichte verzekering is, zijn er meerdere argumenten om er toch één te nemen. Ten eerste zullen veel banken een schuldsaldoverzekering als voorwaarde stellen voor het verstrekken van een (hypothecaire) lening. Op die manier zijn ze er zeker van dat het geleende bedrag wordt terugbetaald, zelfs na je overlijden.

En ook voor jezelf biedt een schuldsaldoverzekering enkele belangrijke voordelen. Met een tijdelijke overlijdensverzekering bouw je onder meer extra zekerheid in voor je partner en je nabestaanden. Zo voorkom je dat ze na je overlijden in de financiële problemen komen omdat de aflossing van het krediet te zwaar wordt.

Schuldsaldoverzekering: niet verplicht bij kredietverstrekker

Het is evenmin verplicht om een schuldsaldoverzekering te nemen bij de bank of kredietverstrekker waar je het woonkrediet of de lening hebt afgesloten. Je kan gerust in zee gaan met een andere verzekeraar, die mogelijks gunstigere tarieven kan voorleggen!

Banken zullen je vaak met kortingen proberen te overtuigen om zowel voor het krediet als voor de schuldsaldoverzekering met hen in zee te gaan. Hoewel het mogelijk om een interessant voorstel gaat, loont het altijd de moeite om eens te informeren bij andere verzekeraars. De kans is immers niet gering dat zij voor de schuldsaldoverzekering met een beter aanbod over de brug zullen komen.

Tip: neem alle opties rustig in overweging. Doe zeker ook een simulatie van je schuldsaldo-verzekering. Op die manier kan je nog beter vergelijken!