Het is een scenario dat velen bekend in de oren zal klinken: je hebt een nieuwe woning op het oog, maar de oude is nog niet verkocht. Moet je je droomhuis dan zomaar aan je neus laten voorbijgaan? Gelukkig niet. Een overbruggingskrediet laat je toe om de bouw of de aankoop van een nieuwe woning te financieren in afwachting van de verkoop van je huidige pand. Ontdek hier de belangrijkste do’s en don’ts bij de afsluiting van een overbruggingskrediet.

Een overbruggingskrediet, dat is kiezen voor zekerheid

Een overbruggingskrediet is in de eerste plaats een bindmiddel tussen je oude en je nieuwe woning. Het biedt je de financiële ademruimte om de vastgoedinvestering van je dromen eindelijk te kunnen realiseren. Hoe gaat het in zijn werk?

  • Je leent een bepaald percentage van de marktwaarde van je huidige woning.
  • Je betaalt maandelijks interesten op dit bedrag.
  • Eenmaal je woning verkocht, betaal je het overbruggingskrediet af, en dit ten laatste 12 maanden na de ondertekening van de kredietovereenkomst.

Verlies de looptijd niet uit het oog

De meeste banken koppelen aan een overbruggingskrediet een looptijd van één tot maximaal drie jaar. Houd er dus rekening mee dat je huidige woning binnen die periode verkocht moet zijn. Is er aan het pand nog heel wat werk aan de winkel om het tegen een aantrekkelijke prijs te kunnen verkopen? Dan kan je beter nog even wachten met de aankoop van een woning en bijhorend overbruggingskrediet tot de noodzakelijke werken achter de rug zijn.

Schat je koopkracht juist in

De trends in de vastgoedmarkt vallen nooit honderd procent te voorspellen. Terwijl de marktwaarde van je woning het ene jaar nog hoge toppen scheert, kan die het jaar erna al flink gedaald zijn. Om die reden bouwen de banken een veiligheidsmarge in en ligt het maximumbedrag dat je met een overbruggingskrediet in de wacht kunt slepen meestal iets lager dan het bedrag dat de verkoop van je woning effectief zal opleveren. Meestal gaat het om zo’n 80% van de geschatte waarde.

Belangrijk is dat je dit incalculeert bij de aankoop van een nieuwe woning. Zorg dat je over voldoende eigen middelen beschikt om de aankoop van je nieuwe huis te financieren en kies voor een haalbare prijsklasse. Altijd beschermd met een schuldsaldoverzekering in tegenstelling tot bij langlopende woonkredieten zullen banken bij een overbruggingskrediet zelden een schuldsaldoverzekering als voorwaarde stellen. De looptijd is namelijk een stuk korter. Tegelijk zorgt een schuldsaldoverzekering ervoor dat je altijd op beide oren slaapt. Je partner en nabestaanden genieten namelijk optimale financiële bescherming, en dat is goud waard.

Meer weten? Neem snel contact op. Wij staan voor je klaar!