Campagne Stichting tegen Kanker '12 tips om het risico op kanker met meer dan 1/3de te verkleinen'

Welke risico’s lopen mensen die passief roken?

De term ‘passief roken’ verwijst naar mensen die niet zelf roken, maar ongewild tabaksrook inademen. Het gaat hierbij om zowel de rook die de roker na elk trek weer uitademt als de rook die uit een aangestoken sigaret ontsnapt door passieve verbranding.

“Naar schatting is passief roken verantwoordelijk voor tienduizenden overlijdens in de EU per jaar. In België sterven er elke jaar mensen aan de gevolgen van longkanker en hart- en vaatziekten doordat ze passief meeroken. Daarnaast is passief roken ook verantwoordelijk voor, ademhalingsproblemen bij volwassenen en kinderen, en gevallen van wiegendood”, verklaart dr. Anne Boucquiau, medisch directeur bij Stichting tegen Kanker (https://www.kanker.be).

En dan hebben we het niet eens over de vele ongemakken waar tabaksrook schuldig aan is, zoals oogirritatie, hoofdpijn en misselijkheid.

  • Tips voor een gezond(er) leven

  • Laat iemand die in je bijzijn rookt gerust weten dat je dat niet prettig vindt. Dat kan op een vriendelijke manier. Rokers hebben ervoor gekozen om te roken, niet-rokers om niet te roken...
  • Vertrouw niet op ventilatiesystemen of luchtfiltersystemen om tabaksrook onschadelijk te maken. Ook de combinatie van beide is niet voldoende.
  • Stel baby’s en jonge kinderen absoluut niet bloot aan tabaksrook. Ze hebben veel meer kans op gezondheids- en vooral ademhalingsproblemen.
  • Vraag rokers om buiten te roken en nooit in je huis.
  • Wonen er rokers in je huis, moedig hen dan aan om voor eens en altijd te stoppen.

Test je kennis

1. Waar of niet waar? Passief roken verhoogt het risico op longkanker bij niet-rokers aanzienlijk.

Waar! Uit de resultaten van verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen die niet roken, maar onder hetzelfde dak wonen als iemand die rookt, een verhoogd risico hebben van 20%. Bij mannen is dit zelfs 30%.

2. Waar of niet waar? Baby’s die worden blootgesteld aan sigarettenrook hebben een verhoogde kans op wiegendood.

Waar! Het risico op wiegendood ligt inderdaad hoger, vijfmaal hoger zelfs!

Meer tips voor een gezonde levensstijl

Meer weten over de onze samenwerking met Stichting tegen Kanker