Campagne Stichting tegen Kanker ’12 tips om het risico op kanker met meer dan 1/3de te verkleinen’

 

De zon: vriend of vijand?

Blootstelling aan uv-stralen is essentieel voor onze gezondheid, omdat uv-stralen de aanmaak van vitamine D op gang brengen.

“Overmatige blootstelling aan uv-stralen heeft echter een negatieve invloed op onze gezondheid: onze huid kan verbranden, we kunnen een zonneslag oplopen, krijgen meer rimpels en pigmentvlekken... Bovendien is de zon ook schadelijk voor onze ogen en kan uv-straling ons immuunsysteem aantasten. Verder is overmatige blootstelling de hoofdoorzaak van huidkanker, of het nu gaat om melanomen of niet-melanomen”, benadrukt dr. Anne Boucquiau, medisch directeur bij Stichting tegen Kanker (www.kanker.be).

Tips voor een gezond(er) leven

  • Breng niet te veel tijd door in de zon.
  • Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur.
  • Draag beschermende kleding, zoals een T-shirt en een hoed, en zet een zonnebril op je toet.
  • Breng zonnebrandcrème aan met een hoge beschermingsfactor. Smeer je elke twee uur opnieuw in, alsook als je erg hebt gezweet of na het zwemmen, zelfs als je ‘waterproof’ zonnebrandcrème gebruikt. Onthoud: zonnebrandcrème is niet bedoeld om langer in de zon te kunnen blijven.
  • Vermijd de zonnebank.
  • Maak je deel uit van een risicogroep? Of heb je last van rare plekjes op je huid of een kwetsuur die maar niet geneest? Consulteer dan een arts.

Test je kennis

  1. Waar of niet waar? Een sessie onder de zonnebank bereidt je huid voor op de zon. 

Niet waar! Dit is jammer genoeg een veelvoorkomende misvatting. Het is een fabeltje dat de zonnebank goed is voor je huis als voorbereiding op een zonvakantie. Een bruinere, en door het bruinen tijdelijk dikkere huid, biedt zeer beperkte bescherming (SPF 3) tegen schadelijke uv-stralen. Bruinen op zich wijst ook op schade, het is namelijk het gevolg van overmatige blootstelling aan de zon. Conclusie: het is altijd beter om je huid goed te beschermen.

  1. Waar of niet waar? Er is zoiets als een gezond kleurtje. 

Niet waar! Het bruinen van je huid is een beschermende reactie van de huid op schade veroorzaakt door ultraviolette straling van de zon of intense kunstmatige uv-bronnen (zoals zonnebanken). Een gebruinde huid wijst dus op zonneschade. Het idee van ‘een gezond kleurtje’ is dus per definitie verkeerd. Stel je je huid te lang en intens aan de zon bloot, dan verbrand je. Blootstelling aan de zon veroorzaakt ook moedervlekken en sproeten en, op langere termijn, huidveroudering. Een door uv-stralen verouderde huid is dikker en minder elastisch. Er kunnen tevens ouderdomsvlekken, huidverkleuringen, rimpels, rosacea en huidkanker ontstaan.

Meer tips voor een gezonde levensstijl

Meer weten over de onze samenwerking met Stichting tegen Kanker