Bij de aankoop van een woning komen heel wat extra kosten kijken. Registratierechten, notariskosten, aktekosten, … en natuurlijk ook de schuldsaldoverzekering. Die is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen als je een woonkrediet afsluit. Om het totale prijskaartje binnen de perken te houden, koop je dus maar beter een schuldsaldoverzekering tegen een correct tarief. Wat kost een schuldsaldoverzekering? Ontdek het hier!

Wat kost een schuldsaldoverzekering? Hangt af van je lening!

Welke prijs je moet betalen voor je schuldsaldoverszekering, hangt in grote mate af van je lening. De premie wordt immers berekend op basis van het geleende kapitaal, de rentevoet en de duurtijd van de lening. Naast het overlijdensrisico speelt ook de betalingstermijn een rol. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Eenmalige premie: de premie wordt onmiddellijk betaald bij het afsluiten van het krediet. Dit kan de voordeligste formule zijn in geval van fiscalisering op het einde van het jaar.
  • Jaarlijkse constante premie over twee derden of drie derden van de looptijd: iets duurder, maar je kan de betaling wel spreiden over een aantal jaar.
  • Zesmaandelijkse, driemaandelijkse of maandelijkse premiebetalingen: de betalingen worden nog meer gespreid. Hierbij worden wel fractioneringskosten aangerekend.

Vergelijk schuldsaldoverzekeringen met een simulatie

Hoeveel je exact gaat betalen, hangt ook af van de verzekeraar met wie je in zee gaat. Om zeker te zijn van de beste prijs-kwaliteitverhouding, komt het er dus op aan te vergelijken. Dit kan gemakkelijk aan de hand van een online simulatie. Vul het ontleende kapitaal, de rentevoet en duurtijd van de lening in en je weet meteen wat je schuldsaldoverzekering kost!

Vast tarief of variabel tarief

De totale kostprijs van een schuldsaldoverzekering is ook afhankelijk van het tarief dat je kiest. Bij een vast tarief (ook wel ‘gegarandeerd tarief’ genoemd) is het tarief gewaarborgd gedurende de hele looptijd van het contract. Bij het goedkopere variabel tarief is het tarief alleen gewaarborgd tijdens de eerste drie jaar van de looptijd. Een tariefverhoging zou er bijvoorbeeld kunnen komen door een spectaculaire stijging van de sterftecijfers. In de praktijk komt een aanpassing van het variabel tarief echter zelden voor… Wens je eventueel nog meer informatie betreffende de kosten van een schuldsaldoverzekering, aarzel dan niet ons te contacteren. We staan paraat!