Tijdens de vakantieperiode en lange zwoele zomeravonden genieten we graag van een lekker glas wijn of een exotische cocktail. Je hoort vaak dat alcohol een positief effect op je gezondheid kan hebben. Maar is dat ook zo en wat zegt de medische wetenschap erover? Omdat we allemaal gezond oud willen worden, gingen we op zoek naar de nieuwste inzichten van de Hoge Gezondheidsraad en Stichting tegen Kanker.

Teveel is trop en trop is teveel

Alcoholgebruik zit in onze cultuur. Daardoor hoor je al snel dat een glaasje alcohol op zijn tijd geen kwaad kan. Maar klopt dat? De Hoge Gezondheidsraad bracht in mei 2018 het adviesrapport 'Risico's van alcoholgebruik' uit.  De boodschap: beperk je alcoholgebruik tot 10 glazen per week, verdeeld over verschillende dagen. Ook raadt ze aan om enkele alcoholvrije dagen in te lassen. De reden? De Hoge Gezondheidsraad concludeert dat alcoholconsumptie altijd gevolgen heeft voor onze gezondheid. Wil je dit interessante rapport eens lezen, dan kan dat hier.

En hoe zit het dan met de positieve effecten van alcohol?

In het verleden las je wel eens dat een glas alcohol een positief effect op je cardiovasculaire systeem heeft. Het zou dus 'goed voor je hart' zijn. Stichting tegen Kanker deelt die mening niet en baseert zich op een uitgebreid internationaal onderzoek. Haar conclusie? 'Wijn mag dan al mogelijk enig positief effect hebben op onze aders, dat voordeel verdwijnt snel in het niets door het hogere risico op kanker en andere ziektes!' Kortom: een extra reden om bewust met alcohol om te gaan. Ook in de zomerperiode waarin een glaasje wijn, bier of een cocktail vaak de gewoonste zaak van de wereld zijn. Met deze tips van Stichting tegen Kanker ben je goed geïnformeerd.

Een gratis receptengids om het hele jaar genieten zonder alcohol

Je kent uiteraard de campagne Tournée Minérale' van de Stichting tegen Kanker. Zowat één op de vijf landgenoten doet al mee en drinkt in de maand februari geen alcohol. Een goed initiatief dat natuurlijk niet beperkt hoeft te blijven tot een maand per jaar. Zeker als je beseft dat je zo de risico's op allerlei ziektes beperkt. En ook zonder alcohol kun je net zo goed genieten. Stichting tegen Kanker stelde een gids samen om met (alcoholvrije) mocktails. Bestel dus zeker deze gratis gids met superlekkere mocktails.

MediGuide: een tweede mening over een ziektebehandeling

Voor wie sinds maart 2019 een schuldsaldoverzekering bij BNP Paribas Cardif heeft afgesloten, is er een nieuwe service. Onze partner MediGuide helpt je om een tweede mening te krijgen over ziektes als kanker, hartaandoeningen, oogziektes, rugproblemen of psychologische behandelingen. Zo weet je of een alternatieve behandeling de kans op genezing kan vergroten. Hier lees je meer over MediGuide.