Een woning renoveren? We hoeven je wellicht niet te vertellen dat het vaak een dure onderneming is. Met slimme isolatiemaatregelen kun je de terugverdientijd wel beperken, maar dat verandert niks aan de investeringskosten. Toch wordt een renovatiebudget nog heel vaak onderschat. Met alle gevolgen van dien. Liever geen onaangename verrassingen? Lees dan zeker onze tips.

Bereken een worstcasescenario

Zoals dat gaat met begrotingen, is er een verschil tussen een optimistische inschatting en een realistische, conservatieve inschatting. Bij de opmaak van je renovatiebudget kies je het best voor dat laatste. Wie uitgaat van een worstcasescenario, vermijdt namelijk dat hij op het einde van de rit in de problemen komt. Hoe ga je te werk? Bereken de voorziene kosten tot in de puntjes en voorzie daarbovenop de nodige marge.

Gun jezelf bewegingsvrijheid

Een realistisch renovatiebudget laat voldoende ruimte voor andere uitgaven en vaste kosten. Enige financiële bewegingsvrijheid is een must om comfortabel te leven. Enkele vragen die je je daarbij kunt stellen:

  • Welke aanpassingen aan je woning zijn hoogdringend? En welke verbeteringen kunnen nog een jaartje wachten?

  • Heb je nu al nood aan een badkamer met alles erop en eraan? Of is een degelijke badkamer zónder toeters en bellen voorlopig voldoende?

Maak altijd een prioriteitenlijst en ga pragmatisch te werk.

Win informatie in over je lening

Om het maximum uit je renovatiebudget te halen, is een degelijke renovatielening onontbeerlijk. Ga daarbij na welk bedrag je zelf kunt financieren en voor welke som je een lening moet aangaan. Belangrijk: vergelijk zo veel mogelijk kredietverzekeraars.

Tip: hou er rekening mee dat de maandelijkse afbetaalkosten (aankoop woning plus renovatie) het best niet meer bedragen dan een derde van je maandelijkse inkomsten. En verlies ook bij een renovatielening de schuldsaldoverzekering niet uit het oog. Op die manier vrijwaar je je nabestaanden van een onzekere financiële toekomst, en er zijn nóg voordelen.

Meer weten? Neem gerust contact op voor meer info of een gratis offerte!