Campagne Stichting tegen Kanker ’12 tips om het risico op kanker met meer dan 1/3de te verkleinen’

 

Hoe verminder je het risico op borstkanker?

Vrouwen die hun baby langere tijd borstvoeding geven, hebben een lager risico op het ontwikkelen van borstkanker dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Om het risico op kanker te beperken, adviseren experts om na elke geboorte minstens een jaar borstvoeding te geven. Voor elke periode van 12 maanden borstvoeding, verlaag je het risico met ongeveer 4%.

“Hoe dit beschermingsmechanisme precies werkt, weten we nog niet. Het gunstig effect is deels te verklaren door veranderingen in de borststructuur en een verminderde blootstelling aan bepaalde hormonen. Bovendien ga je door borstvoeding te geven op langere termijn gewichtstoename tegen en krijgt je sneller je gewicht van vóór de zwangerschap terug. Overgewicht en obesitas verhogen het risico op borstkanker”, verklaart dr. Anne Boucquiau, medisch directeur van Stichting tegen Kanker (www.kanker.be).

Het nemen van hormonen tijdens de menopauze daarentegen is mogelijk juist een oorzaak van borstkanker, vooral wanneer men deze vervangende hormonen lange tijd gebruikt. Vrouwen die kiezen voor HST moeten hun borsten regelmatig laten screenen. Sla geen enkele mammografie over. Bespreek de voor- en nadelen van HST en overweeg indien mogelijk alternatieven.

Tips voor een gezond(er) leven

  • Drink minder alcohol.
  • Vermijd extra kilo’s.
  • Beweeg.
  • Eet gezond en evenwichtig.
  • Geef borstvoeding, indien mogelijk.
  • Grijp tijdens de menopauze niet te snel naar hormonen om effecten zoals opvliegers tegen te gaan. Raadpleeg je arts en neem een beslissing op basis van de voor- en nadelen en risico’s van HST.

Test je kennis

  1. Waar of niet waar? Sojaproducten verhogen de kans op borstkanker.

Niet waar! Studies hebben duidelijk aangetoond dat sojaproducten het borstkankerrisico niet verhogen. Ook na borstkanker is sojaconsumptie geen probleem. Vrouwen die borstkanker krijgen na de menopauze en vrouwen met niet-hormoonafhankelijke (hormoonreceptor-negatieve) borstkanker hebben zelfs baat bij het consumeren van sojaproducten. In hun geval verlaagt soja het risico op een nieuwe kanker en verbetert de prognose. Het consumeren van soja tijdens hormoonafhankelijke borstkanker (hormoonreceptor positieve borstkanker) heeft geen schadelijke gevolgen.

  1. Waar of niet waar? De pil verhoogt het risico op borstkanker.

Waar (maar…)! Als je de pil vroeg (kort na het begin van de puberteit) en / of lange tijd inneemt, kan het risico op borstkanker iets toenemen. Maar, dit geldt alleen voor pillen met een hoge concentratie oestrogeen. De huidige generatie anticonceptiepillen is doorgaans ‘ondergedoseerd’, wat wil zeggen dat het risico zeer beperkt is.

Meer tips voor een gezonde levensstijl

Meer weten over de onze samenwerking met Stichting tegen Kanker