Neem deel aan vaccinatieprogramma’s tegen:
- Hepatitis B bij pasgeborenen.
- Het humaan papillomavirus (HPV) bij meisjes en jongens vanaf 11 jaar.
Vaccinaties tegen kanker, bestaan die?
Kanker is geen besmettelijke ziekte, maar bepaalde virussen zijn wel betrokken bij de ontwikkeling van bepaalde kankers. “Wanneer ons immuunsysteem een infectie met het hepatitis B-, het hepatitis C- of het papillomavirus niet kan opruimen, nestelen deze virussen zich chronisch in bepaalde cellen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot kankerachtige celdegeneratie. Dit is bijvoorbeeld het geval voor baarmoederhalskanker en primaire leverkankers (kankers die ontstaan in de lever)”, aldus dr. Anne Boucquiau, medisch directeur van Stichting tegen Kanker (www.kanker.be) .
Om besmetting door bepaalde virussen te voorkomen, moet je ertegen ingeënt zijn. Het hepatitis B-virusvaccin beschermt bijvoorbeeld tegen deze vorm van hepatitis, maar voorkomt ook leverkanker. Vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) vermindert het risico op baarmoederhalskanker aanzienlijk.
Tips voor een gezond(er) leven
- Laat je kinderen vaccineren tegen HPV- en hepatitis B, zoals het aanbevolen immunisatieschema voorschrijft.
- Blijf kritisch over ‘anti-vaccinatie’. Geen een van de argumenten tegen vaccinatie is wetenschappelijk bewezen.
Test je kennis
-
Waar of niet waar? Vaccins verhogen het risico op het ontwikkelen van ernstige ziekten, zoals autisme en multiple sclerose, die niets te maken hebben met de ziekte waartegen ze ons moeten beschermen.
Niet waar! Natuurlijk is geen enkele medische handeling volledig zonder risico’s of nadelen. Vaccinatie is geen uitzondering op de regel. Maar vaccins zijn het beste en vaak het enige wapen dat we hebben om bepaalde ziektes uit te roeien. Belangrijk om weten, is dat geen enkele serieuze studie een oorzakelijk verband heeft kunnen vaststellen tussen bijvoorbeeld vaccinatie tegen hepatitis B en multiple sclerose.
-
Waar of niet waar? Het baarmoederkankervaccin beschermt je 100%.
Niet waar! Het HPV-vaccin biedt alleen bescherming tegen de belangrijkste stammen van het humaan papillomavirus, die ongeveer 70% van de baarmoederhalskankers veroorzaken. Het is dus nog steeds mogelijk om een infectie op te lopen die leidt tot kanker met virussoorten die niet onder deze vaccinatie vallen. Dit risico verklaart waarom het erg belangrijk is voor vrouwen om vanaf 25 jaar elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, ook al ben je gevaccineerd.
Meer tips voor een gezonde levensstijl
Meer weten over de onze samenwerking met Stichting tegen Kanker