Over schuldsaldoverzekeringen is al veel gezegd en geschreven. Helaas leven er nog altijd enkele hardnekkige misverstanden, waardoor veel verzekeringnemers verkeerde keuzes maken. In dit artikel ontkrachten we dan ook graag drie veelvoorkomende mythes over schuldsaldoverzekeringen. Lees snel verder voor een correcte kijk!

1. Een schuldsaldoverzekering is verplicht

We horen het wel vaker: een schuldsaldoverzekering afsluiten is een verplichte kost wanneer u een woonkrediet of hypothecaire lening afsluit. Zo een schuldsaldoverzekering nemen is bij wet niet verplicht, wel sterk aangeraden, zeker wanneer je een woonkrediet of een hoog bedrag gaat lenen!

Met deze tijdelijke overlijdensverzekering bouw je namelijk extra zekerheid in voor je partner en je nabestaanden. Met een schuldsaldoverzekering voorkom je dat ze na je overlijden in financiële problemen komen omdat de aflossing van het krediet te zwaar wordt. 

Ook stellen veel banken een schuldsaldoverzekering als voorwaarde voor het toekennen van een (hypothecaire) lening en wordt de schuldsaldoverzekering alsdusdanig in de leningakte opgenomen.  Zo wordt deze dus contractueel verplicht.  Op die manier zijn ze er zeker van dat het geleende bedrag wordt terugbetaald, zelfs na je overlijden.

2. Je moet een schulsaldoverzekering afsluiten bij je kredietverstrekker

Nog een vaak gehoord misverstand: het is verplicht om een schuldsaldoverzekering te nemen bij de bank of kredietverstrekker waar je het woonkrediet of de lening hebt afgesloten. Daar is niets van aan: je kan gerust in zee gaan met een andere verzekeraar. Sterker nog: we raden het ten stelligste aan, want de kans is groot dat die andere schuldsaldoverzekeraar met gunstigere tarieven op de proppen komt.

Banken zullen je vaak met kortingen proberen te overtuigen om zowel voor het krediet als voor de schuldsaldoverzekering met hen in zee te gaan. Toch is het sowieso de moeite om eens te informeren bij andere verzekeraars. Neem zeker een kijkje op vergelijkingssites en voer altijd een online simulatie uit. Op die manier ben je honderd procent klaar om de beste schuldsaldoverzekering uit de brand te slepen.

3. Een schuldsaldo is niet interessant voor alleenstaanden

Een schuldsaldoverzekering is in het voordeel van de partner, dus alleenstaanden hebben er geen baat bij. Fout! Want dat is buiten uw nabestaanden gerekend. Bij een overlijden erven zij niet alleen je bezittingen, maar ook je schulden… De kans is dus groot dat de woning verkocht zal moeten worden als er geen schuldsaldoverzekering in het spel is. Pols daarom op voorhand bij je nabestaanden naar hun visie. Willen ze de woning verkopen of houden ze die liever in de familie?

Meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie. Wij staan voor je klaar!