Wil je een woning kopen of heb je een andere waardevolle investering op het oog? Dan is de kans groot dat je in zee gaat met een kredietverstrekker voor een hypothecaire lening. Het is dé manier om je droomproject financieel haalbaar te houden. Toch ga je voor de contractondertekening...

1. Een hypothecaire lening begint met vergelijken

De concurrentie op de hypotheekmarkt is enorm, met een ware prijzenslag tot gevolg. En dat speelt alleen maar in je voordeel. Het kleinste tariefverschil maakt al een enorm verschil bij de eindafrekening. Toch krijg je de meest voordelige hypotheeklening vaak niet zomaar in de schoot geworpen. Alleen wie voldoende kredieten vergelijkt, haalt op het einde van de rit de beste prijs-kwaliteitverhouding in huis.
Leningen vergelijken is gelukkig helemaal niet moeilijk. Zowat elke kredietverlener heeft op zijn website een tool waarmee je heel eenvoudig een online simulatie maakt. Op die manier krijg je een compleet en transparant beeld van de mogelijkheden. Maar daar houdt het niet op. Na de online simulatie is het zaak om afspraken te maken met verschillende banken. Wie goed onderhandelt, krijgt allicht een nog beter aanbod dan wat de online simulatie belooft.

2. Op de juiste manier vergelijken (en onderhandelen)

Een afspraak met de bank gemaakt? Dan komt het er nu op aan om goed voorbereid op het appel te verschijnen. Wat houdt dat in?

  • Als je eerder al aan tafel hebt gezeten met een andere kredietverstrekker, neem je de aflossingstabel het best mee naar de volgende partij. Die zal zo gemakkelijker een tegenvoorstel doen.
  • Kijk altijd naar het totaalbedrag dat moet worden afbetaald en let ook op de voorwaarden die banken koppelen aan hun voordeeltarief. Ben je bijvoorbeeld verplicht om bij dezelfde kredietverstrekker één of meerdere verzekeringen te koppelen aan je hypotheeklening?

3. Lening op maat = bescherming op maat

Wanneer je een hypothecaire lening afsluit, wil je natuurlijk in de eerste plaats een zo aantrekkelijk mogelijk prijskaartje uit de brand slepen. Maar ook de lange termijn is van belang. Een goede hypothecaire lening is dan ook degelijk verzekerd via een schuldsaldoverzekering. Die is niet verplicht (maar je kredietinstelling kan dit als voorwaarde opleggen) maar garandeert je nabestaanden wel een zorgeloze toekomst. Mocht het gebeuren dat je overlijdt tijdens de looptijd van je hypothecaire lening, dan neemt de verzekeraar de aflossing van het krediet deels of integraal van je nabestaanden over.  Tip: je kiest zélf met welke schuldsaldoverzekeraar je in zee gaat. Vergelijken is de boodschap!

Op zoek naar vrijblijvend advies of een eerste offerte? Neem gerust contact op, wij staan voor je klaar!