Financiële risico’s en financiële bescherming: waar liggen de Belgen na de coronapandemie écht wakker van?

De coronapandemie ligt gelukkig al een tijd achter ons. Maar heeft de post-Covid-19-periode onze kijk op risicosituaties en ons gedrag rond financiële bescherming veranderd? We vroegen het aan maar liefst 21.000 mensen van over de hele wereld*, onder wie 1.000 Belgen. 

BNP Paribas Cardif wilde als innovatieve verzekeringsspecialist weten wat er leeft bij consumenten en hoe het verzekeringsoplossingen toegankelijker kan maken. Het onderzoek kent, na de bevragingen in 2019 en 2021, al zijn derde editie. De nieuwe resultaten voor ons land delen we graag met je. Soms herkenbaar, vaak verrassend maar zeker leerzaam voor wie benieuwd is naar wat onze landgenoten bezighoudt. 

*Onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in januari en februari 2024 door Ipsos onder 21.000 respondenten in 21 landen – waaronder 1000 burgers in België

Download hier het onderzoeksrapport voor België 

                                                     
 

 

Vijf grote trends rond financiële risico’s en verzekeren 

Het onderzoek – met 1.000 deelnemers in België – geeft ons vijf boeiende inzichten.

1. We herstellen mentaal van de Covid-shock maar nieuwe crisissen duiken op 

De onzekerheid in de wereld is verminderd maar zeker niet weg na Covid-19. Burgers zijn vandaag bezorgd over nieuwe fenomenen en internationale gebeurtenissen. Waar liggen we vandaag wakker van? 


Merk op dat naast de ‘grote’ thema’s als internationale conflicten en klimaatverandering de persoonlijke (financiële) situatie een bron van bezorgdheid is. Voor 1 op de 5 Belgen is verminderde koopkracht zelfs een ‘zeer grote’ bron van bezorgdheid. 

 

2. Onzekerheid over onverwachte wendingen in het leven houdt ons bezig. 

Gezondheid blijft ook na het verdwijnen van Covid-19 een issue. Uit het Ipsos-onderzoek bleek dat we ons zorgen maken over de impact van de volgende onverwachte gebeurtenissen. 

Onverwachte wendingen zoals ernstige ziekte, een ongeval of overlijden van de partner kunnen een financiële impact én gevolgen hebben voor belangrijke uitgaven als een hypotheek. Vandaar dat 1 op de 5 Belgen zelfs ‘in hoge mate’ bezorgd is. Voor 1 op de 3 respondenten is ook een echtscheiding – en de financiële consequenties daarvan – een bron van zorgen. 

 

3. We voelen ons financieel beter beschermd dan tijdens de Covid-19-periode

Toch blijft de behoefte aan financiële bescherming zeer sterk aanwezig. Dat toont het resultaat op deze vraag:
 

Maar liefst 37% van de Belgen acht de kans van inkomensverlies op korte termijn zelfs reëel tot zeer reëel. Opmerkelijk: ruim 40% denkt dat een vervangingsinkomen onvoldoende financiële garanties biedt. Bij trend 5 zien we later dat de Belgen wel de nodige kennis hebben om zich hierop voor te bereiden. 

 

4. We zijn weer sneller bereid om een lening aan te gaan

De bereidheid om te lenen voor kleinere en grotere projecten was laag tijdens de Covid-19-periode. Dat bleek uit de vorige studie van 2021. Vandaag zitten we weer iets boven dat niveau. Dat geldt zowel voor uitgaven voor medische behandelingen, studie, apparatuur, vakantie, … als voor de aankoop van vastgoed (67%), verbouwingen (51%) en een wagen (47%). Krediet zit dus weer in de lift, waarmee de behoefte aan bescherming stijgt (zie trend 2 en 3). Dat heeft ook te maken met de angst om een krediet niet te kunnen terugbetalen. Een kwart van de Belgen heeft zelf al daadwerkelijk problemen gehad met de terugbetaling. Ook denkt een grote groep dat terugbetaling van een lening of krediet tot aanzienlijke financiële problemen kan leiden in bepaalde omstandigheden. Dat tonen de onderstaande cijfers. 

 


5. We hebben een goede kennis over verzekeringsproducten en de voordelen ervan 

Belgen informeren zich goed over verzekeringen en dat blijkt ook uit de gestegen cijfers over een klare kijk op verzekeringen. Ze weten dat een (schuldsaldo)verzekering een goede manier is om je levensstandaard te behouden, maar ook helpt om je projecten makkelijker waar te maken en ze effectief uit te voeren. 


 

Verzekeren moet nog toegankelijker worden 

De enquête brengt een belangrijk aandachtspunt naar boven. Veel mensen ervaren nog drempels bij het afsluiten van een verzekering. In ons land kende al 58% hierbij moeilijkheden, wat voor 46% ertoe leidde dat ze geen verzekering hebben afgesloten. De complexiteit van verzekeringen is voor 18% reden om ervan af te zien. 

Voor BNP Paribas Cardif is dit een extra drijfveer om zijn verzekeringen optimaal toegankelijk te maken. Iedereen heeft recht op bescherming als onverwachte gebeurtenissen voor financiële problemen zorgen. 

De resultaten van het globale onderzoek van BNP Paribas Cardif vindt u hier terug