De kans is groot dat je woning je meest waardevolle bezit is. Het spreekt voor zich dat je er graag zo lang mogelijk in wil blijven wonen, en dat in alle comfort. Om daarvoor te zorgen, is verbouwen en renoveren van tijd tot tijd nodig. Maar hoe financier je een ingrijpende verbouwing? Met een lening? Dat kan perfect! Er zijn dan wel enkele do’s en don’ts om rekening mee te houden.

Do: een precieze kostenraming

Of je nu zelf aan slag gaat of een aannemer inschakelt, een verbouwing kost je al snel een flinke duit. Zeker wanneer er breekwerken aan te pas komen, lopen de kosten al snel op. Bovendien hebben renovaties en verbouwingen de vervelende neiging om almaar duurder te worden: je begint beperkt, maar plots zijn er ook andere plekken in huis die gebreken beginnen te vertonen. Net daarom is het cruciaal om op voorhand de kosten te ramen. Alleen zo kan je ook de meest voordelige lening aangaan.

Don’t: een te korte of te lange afbetalingstermijn

Leningen voor renovaties en verbouwingen hebben doorgaans een looptijd van enkele maanden tot maximaal enkele jaren. Een lange looptijd zorgt voor lagere afbetalingen, al betaal je uiteindelijk wel meer interesten. Een kortere looptijd kost je minder, maar is niet altijd haalbaar.

Do: vergelijken

Voor alle leningen geldt: vergelijken loont. Klop niet alleen aan bij je huidige bank, maar vergelijk de voorstellen van meerdere banken.

Don’t: zomaar beginnen te verbouwen

Lenen voor een renovatie is relatief eenvoudig. Je hoeft er niet voor naar de notaris en hebt er geen hypotheek voor nodig. Het enige wat je nodig hebt is een investeringsbewijs, zoals een ondertekende factuur, een offerte of een bestek. Hou er rekening mee dat de betaling van het geleende bedrag pas gebeurt wanneer de bank alle nodige documenten, inclusief het investeringsbewijs, heeft ontvangen.

Do: een schuldsaldoverzekering nemen

Wanneer je inkomsten plots wegvallen door ziekte of overlijden, kan zelfs een kleine lening een te grote financiële druk leggen op je gezin. Je kan je gezin daartegen beschermen met een schuldsaldoverzekering. Heb je al zo’n verzekering? Dan kan je die laten aanpassen op het moment dat je aan de renovatiewerken begint.