Ga je binnenkort een woonkrediet of een andere lening aan? Dan neem je maar beter een schuldsaldoverzekering. Die is niet verplicht maar garandeert wel optimale bescherming voor je nabestaanden wanneer je komt te overlijden. Bovendien hoeft een schuldsaldoverzekering helemaal niet duur te zijn. De premie van je schuldsaldoverzekering hangt af van verschillende elementen. We lijsten hier alvast de belangrijkste voor je op!

Premie van schuldsaldoverzekering: de ene verzekeraar is de andere niet

Er zijn verschillende elementen die een invloed hebben op de premie van uw schuldsaldoverzekering. Terwijl bij de ene verzekeraar je job of studies een rol spelen, houdt de andere rekening met je woonplaats of leefgewoontes (bijvoorbeeld of je al dan niet een sport beoefent). Aangezien je helemaal zélf bepaalt met welke schuldsaldoverzekeraar je in zee gaat, is vergelijken dan ook een must. Met een online simulatie kan je perfect nagaan welke verzekeraar je de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt!

Belangrijkste criterium: bedrag van het verzekerde kapitaal

Hoewel er dus tal van factoren een rol kunnen spelen bij de berekening van je schuldsaldoverzekering premie, zijn er een aantal criteria die bij vrijwel elke verzekeraar aanwezig zijn. Een eerste is het bedrag van het verzekerde kapitaal. Wie 100% van het ontleende kapitaal verzekert, betaalt uiteraard meer dan wie maar de helft van dat bedrag verzekert. Daartegenover staat wel een betere financiële bescherming van je nabestaanden.

Premie van schuldsaldoverzekering: leeftijd en rookgedrag

Naast het verzekerde kapitaal hangt de premie van je schuldsaldoverzekering ook af van je leeftijd en je rookgedrag. Daarnaast zijn er vaak nog verschillende andere criteria in het spel, zoals je medische achtergrond. Of er medische gegevens worden opgevraagd, is afhankelijk van het te verzekeren bedrag en de leeftijd van de verzekerde.

Hecht je veel belang aan transparantie? Geen nood, in het contract van je schuldsaldoverzekering wordt altijd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen het basisbedrag en een eventuele bijpremie.