Ben je een nieuwe woning aan het bouwen? Dan spreekt het voor zich dat je een bouwvergunning nodig hebt. Maar ook voor een renovatie of voor een verbouwing is het vaak wettelijk verplicht om een vergunning aan te vragen. In principe is het zelfs zo dat je voor alle bouwwerken een vergunning moet hebben. De vraag is dan ook wat er precies onder de term ‘bouwwerken’ valt. We overlopen de belangrijkste aandachtspunten.

Hiervoor heb je een bouwvergunning nodig

Wil je achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan kan je maar beter sowieso contact opnemen met je gemeente om zeker te zijn dat de renovatie van je woning voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften. Zo heb je voor de meer ingrijpende werken altijd een vergunning nodig. Zeker voor werken waarbij je een beroep doet op een architect. Een paar voorbeelden: de functie van je woning verandert, nieuwe opdeling, slopen van een woning, woninguitbreiding, …

Hiervoor heb je géén bouwvergunning nodig

Voor sommige werken is het mogelijk dat je toch vrijgesteld bent van een bouwvergunning. Zo kan je voor de meeste onderhouds- en stabiliteitswerken op beide oren slapen:

  • Onderhoudswerken zoals de vervanging van pleisterwerk, vervanging van ramen, heropbouw van buitenmuren, … zijn over het algemeen vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning.
  • Ook voor renovatiewerken met betrekking tot de stabiliteit van uw woning heb je geen bouwvergunning nodig, maar er geldt wel een meldingsplicht.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere kleine werken waarvoor je geen bouwvergunning nodig hebt. Denk maar aan het plaatsen van een tuinhuis, een tuinmuurtje of een serre. Maar opgelet: deze werken mogen niet indruisen tegen de geldende reglementeringen. Als je bijvoorbeeld een tuinhuis plaatst, moet je de afstand ten opzichte van de perceelsgrenzen te allen tijde respecteren. Bovendien geldt er een maximumoppervlakte van 40 vierkante meter.

Ook voor een badkamer- of keukenrenovatie heb je in principe geen vergunning nodig. Tenminste als de functie van de ruimte niet verandert en het blijft bij sanitaire, elektrische, verwarmings- en isolatiewerken.