Een echtscheiding is niet alleen emotioneel pijnlijk, er komt ook heel wat administratieve rompslomp bij kijken. Zeker als je samen met je partner een huis hebt gekocht en een hypothecaire lening hebt afgesloten. Om financiële katers te vermijden, is het erg belangrijk dat je je grondig informeert over de nodige procedures en formaliteiten. Hier lees je alvast wat de gevolgen zijn van een echtscheiding voor je schuldsaldoverzekering.

Verschillende scenario’s mogelijk

Als jij en je partner uit elkaar gaan, wil je de administratieve formaliteiten uiteraard zo snel mogelijk afhandelen. Het komt er dan ook op aan om niet te talmen met de volgende beslissingen:

  • Behoudt een van de partners de woning of wordt ze verkocht?
  • Wie betaalt het woonkrediet verder af?
  • Krijgt je schuldsaldoverzekering al dan niet een nieuwe bestemming?

De gevolgen van een echtscheiding op je schuldsaldoverzekering zijn vooral afhankelijk van je woonkrediet. Verandert de kredietnemer, dan verandert automatisch ook de schuldsaldoverzekering. Hieronder alvast enkele mogelijke scenario’s…

Je neemt het woonkrediet volledig over

Een eerste scenario is dat je partner verhuist, terwijl je in het pand blijft wonen en de hypothecaire lening alleen afbetaalt. Hierbij is het mogelijk dat het contract van je schuldsaldoverzekering gewijzigd moet worden, omdat je bestaande schuldsaldoverzekering de volledig terug te betalen som niet meer dekt.

Je ex-partner neemt het woonkrediet

Wanneer je ex-partner beslist om het woonkrediet over te nemen, heb je verschillende mogelijkheden:

  • Je laat je schuldsaldoverzekering omzetten in een overlijdensverzekering.
  • Je laat de reserve van je schuldsaldoverzekering overschrijven naar een pensioenspaarplan.
  • Je koopt de reserve van je schuldsaldoverzekering af ( Let op: de afkoop kan niet automatisch, je contract dient een afkoopclausule te bevatten om dit te kunnen doen).

De woning wordt verkocht

Beslissen jullie samen om de woning te verkopen, dan is het mogelijk om je schuldsaldoverzekering een nieuwe bestemming te geven: omzetting tot overlijdensverzekering of afkoop. Meer weten? Neem gerust contact op voor meer info. Wij staan voor je klaar!